Care este ”stilul meu de personalitate”?

Descriere Curs

Ce-i cu ”personalitatea” asta?

Istoria clasificării formale a personalității începe cu grecii timpurii.

În secolul al IV-lea î.H., Hipocrate a identificat patru temperamente de bază, coleric, melancolic, sanguin și flegmatic, pe care el credea că a rezultat din excesele de bilă galbenă, bilă neagră, respectiv sânge și flegmă. De atunci, există o preocupare permanentă a oamenilor de a înțelege cum “funcționăm”.

Utilizarea originală a cuvântului derivă din termenul grecesc „persona” care se referea la masca teatrală folosită în drama greacă. Sensul cuvântului s-a schimbat de-a lungul istoriei. Ca mască teatrală, reprezentat o “prefăcătorie”, deținerea altor trăsături decât cele ale actorului propriu-zis din spatele măștii. Mai târziu, cuvântul a reprezentat nu „prefăcutul” , ci persoana reală. Termenul a fost folosit de asemenea pentru a însemna trăsăturile interioare ascunse ale individului.

În cărțile sale, Disorders of Personality (1981) și Disorders of Personality: DSM-IV and Beyond (1996), Theodore Milton subliniază că termenul „personalitate” este folosit în mod obișnuit pentru a denumi orice trăsătură care îi caracterizează pe indivizi și îi distinge unul de celălalt.

Potrivit lui Millon, personalitatea de astăzi este văzută ca:

„Un model complex de caracteristici psihologice profund încorporate, care sunt în mare parte inconștiente, nu poate fi eradicat cu ușurință și se exprimă automat în aproape fiecare fațetă a funcționării. Intrinseci și omniprezente, aceste trăsături rezultă dintr-o matrice complicată de dispoziții biologice și învățări experiențiale și cuprind acum modelul distinctiv al individului de a percepe, simți, gândi și acționa”

Ce vei studia ?

Ce vei afla din această prezentare?

 1. Care este ”structura personalității” din perspectiva Analizei Tranzacționale și ce motiv avem să folosim modele în viața de ”zi cu zi”?
 2. Ce reprezintă conceptul de ”contaminare a Adultului” și cel de ”excludere” a uneia dintre Stările Eului?
 3. Care este matricea de evaluarea a ”stilurilor de personalitate” propusă de Taibi Kahler & Paul Ware?
 4. Care este diferența între ”stilurile de personalitate” și ”tulburările de personalitate”?
 5. Ce rol a avut stilului de ”parenting” în determinarea personalității noastre?
 6. Ce diferențe există între ”stilul de supraviețuire” și “stilul de relaționare”?
 7. Care sunt caracteristicile fiecărui stil de personalitate: ce puncte forte au, care sunt ariile de îmbunătățire, care este canalul preferat de comunicare și ”poziția de viață” preferată - unde se poziționează in ”Coralul OK”?
 8. Cum interacționează diferite stiluri de personalitate între ele: cu cine ne împrietenim mai ușor și care este ”tipul” de partener de viață cel mai potrivit?

Cerinte

Ca să poți folosi pentru propria ta cunoaștere și dezvoltare personală toate conceptele pe care le vei viziona, după ce faci plata cursului, trimite-mi un email la adresa contact@opranmarian.ro pentru a-ți trimite chestionarul din care poți afla care sunt adaptările tale ”de supraviețuire” și ”de relaționare” dominante.

Cu prietenie,

Marian Opran

Specialist în activitatea de coaching

Recenzii

Nota din recenzii
0 din

0 Recenzii

Detalii Rating
 • 5 Stele
  0
 • 4 Stele
  0
 • 3 Stele
  0
 • 2 Stele
  0
 • 1 Stea
  0

Lasa o recenzie

Intrebari si raspunsuri

Cursuri similare